Bekkenproblemen bij mannen

De meeste mensen denken dat bekkenproblemen alleen bij vrouwen voorkomen maar dat is niet waar. Ook mannen kunnen last krijgen van bekkenproblemen, veelvoorkomende klachten bij mannen met bekkenproblemen zijn:

  • Urine/ontlastings- verlies
  • Bekken of stuitpijn
  • Pijn in het scrotum
  • Erectiestoornis
  • Obstipatie
  • Problemen met klaarkomen

Urine/ontlastings- verlies

Als gevolg van bekkenproblemen kunt u last krijgen van urine/ontlastings- verlies. Dit kan zijn wanneer u zich inspant, bijvoorbeeld door te sporten of te niezen of wanneer u ineens heel nodig naar de wc moet maar dan net niet op tijd bent. Wanneer de blaas niet volledig wordt geleegd kan er overloopincontinentie optreden, dit komt door een overactieve bekkenbodem, een opstopping in de urinebuis of een slecht functionerende zenuw.

Bekken of stuitpijn

Het kan voorkomen dat u last krijgt van pijn rondom de bekken en/of stuit. Deze pijn neemt in de meeste gevallen toe wanneer u vermoeid bent en bij bepaalde bewegingen zoals bukken. Ook wanneer u draait met uw rug bijvoorbeeld tijdens het omdraaien in bed neemt de pijn vaak toe. Fietsen of rijden over een hobbelige weg en hardlopen zijn ook activiteiten waarbij bekken of stuitpijn erger wordt.

Pijn in de onderbuik of liespijn

Door bekkenproblemen ontstaat er pijn rondom de bekkenbodem, ook de lies en onderbuik kunnen pijnpunten zijn. Pijn in de lies kan ook door omliggende spieren of andere oorzaken komen. De pijn kan toenemen bij onverwachtse bewegingen en wanneer u een lange tijd in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan. Ook (trap)lopen en vermoeidheid verergeren de pijn.

Pijn in het scrotum

Door een te hoge spanning in de bekkenbodemspieren kunnen de testikels overgevoelig zijn, dit is chronisch. Hierdoor kunt u dus pijn ervaren in het scrotum. In dit geval is het verstandig om naar een bekkentherapeut te gaan die u dan door middel van speciale training kan helpen.

Erectiestoornis

Mannen kunnen soms door een te hoge spierspanning last krijgen van een erectiestoornis, het kan voorkomen dat hij helemaal geen erectie krijgt of een mindere. Ook kan de man pijn ervaren doordat de bekkenbodemspieren verkrampen, dit kan ertoe leiden dat hij tijdens het vrijen mogelijk spanning en angst ervaart. Indien u doorgaat met de gemeenschap zonder dat u ontspant en zin heeft nemen de klachten toe. Een mogelijke oorzaak is een te hoge spierspanning, hormoontekorten of psychische problemen. Wanneer een van deze laatste twee de oorzaak is in uw geval is het verstandig om hulp te vragen bij een deskundige.

Obstipatie

Door te gespannen of ontspannen bekkenbodemspieren kan de ontlasting moeizaam of in kleine porties naar buiten komen. Het gevolg hiervan is dat de endeldarm nooit goed leeg is en ontstaat er dus opstopping. Het gevolg van een opstopping/obstipatie is buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Problemen met klaarkomen

Problemen in de bekkenbodem kunnen ook zorgen voor problemen met klaarkomen, dit komt veel voor. Bij mannen en vrouwen neemt de opwinding toe wanneer de bekkenbodem af en toe aanspant. Wanneer de bekkenbodem al gespannen is voor de gemeenschap en deze nog extra aanspant tijdens de gemeenschap kan dit voor pijn zorgen. Het kan zorgen voor overprikkeling, het gevolg daarvan is controleverlies waardoor een man te vroeg klaar kan komen.