Bekkenproblemen bij vrouwen

Er zijn veel verschillende klachten die door bekkenproblemen worden veroorzaakt. De bekkenbodem zit onderaan de bekken. De bekkenbodem en de botten van de bekken vormen samen de onderkant van de buikholte. De urinebuis, blaas, uiteinde van de dikke darm en de schede lopen door de bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem houden alles op hun plaats. Wanneer die spieren verslappen ontstaan er bekkenproblemen.

Pijn bij het vrijen

Wanneer een vrouw last heeft van bekkenproblemen kan de vagina vernauwen, dit zorgt ervoor dat vrijen pijnlijk is. Als gevolg hiervan gaat de vrouw dan misschien denken dat het de volgende keer weer pijn gaat doen, er ontstaat een soort angst. Angst is ook een oorzaak van het aanspannen van de bekkenbodem, dit zorgt ervoor dat het de volgende keer dus ook weer pijn zal doen. Indien u doorgaat met de gemeenschap zonder dat u ontspant en zin heeft nemen de klachten toe. Een mogelijke oorzaak is een te hoge spierspanning, hormoontekorten of psychische problemen. Wanneer een van deze laatste twee de oorzaak is in uw geval is het verstandig om hulp te vragen bij een deskundige.

Verzakkingsklachten

Vrouwen kunnen ook last krijgen van verzakkingsklachten. Bij verzakkingsklachten zijn een of meer organen in het bekken van de vrouw naar beneden gezakt, een verzakking dus. Organen die in de bekken liggen en kunnen verzakken zijn de blaas, de endeldarm en de baarmoeder. Het komt het meeste voor dat de blaas verzakt is, vaak is de baarmoeder dan ook verzakt. U kunt het zelf voelen als u een verzakking heeft. U heeft dan last van een zwaar gevoel bij de schede, onder in de buik of het kan voelen alsof er uit de schede een bal hangt. Wanneer u hoest of perst wordt de verzakking erger, een verzakking is echter niet gevaarlijk.

Er is in de meeste gevallen geen behandeling nodig in het geval van een verzakking. Indien u naast verzakkingsklachten ook andere klachten heeft zoals moeite met plassen kan het wel nodig zijn om de verzakking te behandelen. Wanneer een operatie heeft plaatsgevonden voor de bekkenproblemen is fysiotherapie daarna vaak handig. Door fysiotherapie kan de functie van de bekkenbodem verbeterd worden, na een operatie moet u op een andere manier met uw bekkenbodem omgaan. Handelingen waarbij er veel druk op uw bekkenbodem komt te staan moet u bijvoorbeeld vermijden of anders uitvoeren.

Moeite met het ophouden van ontlasting

Als gevolg van bekkenproblemen kunnen vrouwen last krijgen van incontinentie. Er zijn drie vormen van incontinentie, stress- , urge- en gemengde incontinentie.

Stress incontinentie

Deze vorm van incontinentie ontstaat door inspanning te leveren, bijvoorbeeld tillen of springen. Door inspanning te leveren neemt de druk in de buikholte onverwachts toe, ook bij niezen en lachen gebeurt dat. Daarom heet deze vorm stress incontinentie genoemd. Er is geen gevoel van aandrang om naar de wc te gaan maar door de onverwachte druk kunt u toch last hebben van urineverlies.

Urge-incontinentie

In het geval van urge-incontinentie heeft u juist aandrang om naar de wc te gaan. Het kan zo zijn dat de aandrang zo onverwachts komt dat u geen toilet in de buurt kunt vinden en te laat bent. Door bijvoorbeeld te gaan lopen kan het zijn dat u ineens naar het toilet moet en dan niet op tijd een toilet kunt vinden.

Gemengde incontinentie

Het kan zijn dat u van stress- en urge-incontinentie tegelijk last heeft, dan heeft u gemengde incontinentie. Om deze vorm van incontinentie op te lossen is het belangrijk om te achterhalen welke van de twee vormen van incontinentie het heftigst aanwezig is.