Oorzaken en symptomen

Mogelijke oorzaken van bekkenproblemen zijn het uitstellen van het wc gebruik, langdurige psychische stress en als iemand een nare ervaring heeft overgehouden aan bijvoorbeeld een operatie.

Er zijn verschillende vormen/plekken waar men last kan hebben van bekkenproblemen. Zo kan het zijn dat u:

  • Problemen heeft bij het plassen of last heeft van een terugkerende blaasontsteking.
  • Last heeft van incontinentie of hevige, plotselinge aandrang.
  • Last heeft van obstipatie, diarree of aambeien.
  • Pijn heeft bij het vrijen of last heeft van erectiestoornissen.
  • Pijn heeft aan de spieren rondom de bekkenbodem, de anus, stuit, lies, rug, buik, of het schaambeen.

 

Problemen bij het plassen of een terugkerende blaasontsteking

Als u uw plas een tijdje heeft opgehouden en u vervolgens wilt plassen is het u dan wel eens overkomen dat uw plas niet direct op gang kwam? Dat komt dan omdat de bekkenspieren hard hebben gewerkt om uw plas op te houden, daardoor duurt het een tijdje voordat de spieren weer ontspannen zijn. Pas als de spieren in de bekkenbodem ontspannen zijn kunt u plassen. Als de spieren niet goed ontspannen kan het zijn dat er urine achterblijft in de blaas, dit is een mogelijke aanleiding voor een blaasontsteking.

Incontinentie of hevige, plotselinge aandrang

Heeft u wel eens last van urineverlies? De oorzaak hiervan is een overactieve bekkenbodem, de blaas kan hierdoor ook overactief raken. Een overactieve blaas spant op een willekeurig moment aan, dit zorgt voor urineverlies. Het kan zijn dat de blaas reageert op stress of bepaalde stoffen zoals cafeïne. Als u niest, moet de bekkenbodem ook aanspannen om ervoor te zorgen dat de blaas afgesloten blijft. Een overactieve bekkenbodem kan niet goed aanspannen.

Obstipatie, diarree en aambeien

Minsten drie keer per week is het normaal om ontlasting te hebben, heeft u minder dan drie keer per week ontlasting dan heeft u last van obstipatie. Vaak hebben mensen die last hebben van obstipatie ook moeite om de ontlasting eruit te krijgen, ze gaan dan hard persen. Te heftig persen kan leiden tot aambeien.

Pijnpunten

Er zijn verschillende punten waar mensen pijn kunnen hebben door bekkenproblemen. U kunt last hebben van pijn aan de spieren rondom de bekkenbodem, anus, stuit, lies, rug, buik of het schaambeen. Het komt voor dat mensen die pijn hebben rondom het schaambeen ook pijn hebben aan de binnenkant van het bovenbeen of in hun lies. Voor sommigen voelt het dan net alsof iemand met een mes in het bot steekt. Wanneer u last heeft van pijn in uw onderrug kan het zijn dat u die ook voelt over uw hele bil, in uw lies en onderbeen. Pijn in het stuitje neemt toe als u gaat fietsen, zich omdraait in bed of als u erg moe bent.

Wanneer u te lang in een houding heeft gezeten of gestaan kunt u startpijn ervaren. Dit komt veel voor.