Pijn in bekken en onderrug

Pijn in de bekken en onderrug kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het door een hernia komen maar ook door andere, minder ernstigere, oorzaken. In sommige gevallen is de oorzaak een onderliggende ziekte.

Oorzaken

Bijna iedereen heeft wel eens last van pijn in de bekken of onderrug. Die pijn kan het gevolg zijn van een ongewone beweging maar het kan ook juist het gevolg zijn van gebrek aan beweging. Als u bijvoorbeeld lang in dezelfde houding heeft gezeten, na een vliegreis of lange autorit kunt u last hebben van pijn in de onderrug of bekken. De pijn kan ook door simpelere handelingen ontstaan zoals puzzelen, schilderen, tuinieren of afwassen. Deze klachten ontstaan vrij snel en zijn ook redelijk snel weer over, vaak binnen een aantal dagen of enkele weken. Pijn die ontstaat door simpelere handelingen kunt u vaak makkelijker onderdrukken door pijnstillers dan ernstigere gevallen.

Ernstige gevallen van pijn in de bekken of onderrug kunnen de volgende oorzaken hebben:

  • Bekkensyndroom
  • Hernia
  • LRS (Lumbosacraal Radiculair Syndroom)
  • Spit
  • Ischialgie

Bekkensyndroom

Door het bekkensyndroom kunt u pijnklachten ervaren rondom de bekken, bovenbenen, onderrug en heupen. Het bekkensyndroom kan ontstaan door zwangerschap, functionele stoornis van inwendige geslachtsorganen, slappe gewrichtsbanden of een bekkentrauma. Bij het bekkenprobleem is er vanbinnen iets niet goed, dat uit zich dan in pijn rondom de bekken en onderrug.

Hernia

Tussen de wervels van uw rug zitten schijven, zogenaamde tussenwervelschijven. Wanneer deze uitpuilen heeft u een hernia. De uitpuiling gaat dan op zenuwen drukken wat pijn veroorzaakt. Die pijn kan u voelen in één bil of been. Een hernia kan vaak worden verholpen met medicatie met soms fysiotherapie erbij, in ernstigere gevallen moet een hernia geopereerd worden.

LRS (Lumbosacraal Radiculair Syndroom)

De oorzaak van het Lumbosacraal Radiculair Syndroom is een prikkeling van de ruggenmergzenuwwortel door een discushernia. Het gevolg daarvan is pijn in de bekken, het been en onderrug. Pijnklachten in het been gaan vaak na verloop van tijd wel over maar de rugklachten duren langer. Bedrust kan de klachten verminderen maar het herstel gaat er niet sneller door.

Spit

Spit wordt ook wel Lumbago genoemd, dit is pijn in de onderrug die door kan gaan tot in de benen, billen en de dij. Ook kan uw rug stijf zijn. Om spit te verhelpen moet u blijven bewegen, u kunt dan pijnstillers nemen om de pijn te onderdrukken zodat u bewegen niet uit de weg gaat. Fysiotherapie kan ook bijdragen aan het herstel. Bedrust is in het geval van spit niet de oplossing, dit vertraagt het herstel.

Ischialgie

Wanneer u last heeft van rugklachten zonder een zenuwontsteking is de kans groot dat u Ischialgie heeft. Ischialgie veroorzaakt pijn in de rug die doorgaat tot in het pijn. De oorzaak kan druk op de Ischiadicus zenuw (grote zenuw in het been) zijn. Ischialgie is vaak snel weer over, rust is een goede oplossing voor herstel.