Symptomen

Problemen bij het plassen of een terugkerende blaasontsteking

Als u uw plas een tijdje heeft opgehouden en u vervolgens wilt plassen is het u dan wel eens overkomen dat uw plas niet direct op gang kwam? Dat komt dan omdat de bekkenspieren hard hebben gewerkt om uw plas op te houden, daardoor duurt het een tijdje voordat de spieren weer ontspannen zijn. Pas als de spieren in de bekkenbodem ontspannen zijn kunt u plassen. Als de spieren niet goed ontspannen kan het zijn dat er urine achterblijft in de blaas, dit is een mogelijke aanleiding voor een blaasontsteking.

Incontinentie of hevige, plotselinge aandrang

Heeft u wel eens last van urineverlies? De oorzaak hiervan is een overactieve bekkenbodem, de blaas kan hierdoor ook overactief raken. Een overactieve blaas spant op een willekeurig moment aan, dit zorgt voor urineverlies. Het kan zijn dat de blaas reageert op stress of bepaalde stoffen zoals cafeïne. Als u niest moet de bekkenbodem ook aanspannen om ervoor te zorgen dat de blaas afgesloten blijft. Een overactieve bekkenbodem kan niet goed aanspannen.

Obstipatie, diarree en aambeien

Minsten drie keer per week is het normaal om ontlasting te hebben, heeft u minder dan drie keer per week ontlasting dan heeft u last van obstipatie. Vaak hebben mensen die last hebben van obstipatie ook moeite om de ontlasting eruit te krijgen, ze gaan dan hard persen. Te heftig persen kan leiden tot aambeien.

Pijn bij het vrijen of last van erectiestoornissen

Wanneer een vrouw last heeft van bekkenproblemen kan de vagina vernauwen, dit zorgt ervoor dat vrijen pijnlijk is. Als gevolg hiervan gaat de vrouw dan misschien denken dat het de volgende keer weer pijn gaat doen, er ontstaat een soort angst. Angst is ook een oorzaak van het aanspannen van de bekkenbodem, dit zorgt ervoor dat het de volgende keer dus ook weer pijn zal doen. Mannen kunnen soms door een te hoge spierspanning last krijgen van een erectiestoornis, het kan voorkomen dat hij helemaal geen erectie krijgt of een mindere. Ook kan de man pijn ervaren doordat de bekkenbodemspieren verkrampen, dit kan ertoe leiden dat hij tijdens het vrijen mogelijk spanning en angst ervaart.

Een mogelijke oorzaak die veel voorkomt is een te hoge spierspanning, indien u beiden doorgaat met de gemeenschap zonder dat u ontspant en zin heeft nemen de klachten toe. Naast een te hoge spierspanning zijn hormoontekorten en psychische problemen ook oorzaken. Indien een van deze de oorzaak is, is het verstandig om hulp te vragen bij een deskundige.

Pijnpunten

Er zijn verschillende punten waar mensen pijn kunnen hebben door bekkenproblemen. U kunt last hebben van pijn aan de spieren rondom de bekkenbodem, anus, stuit, lies, rug, buik of het schaambeen. Het komt voor dat mensen die pijn hebben rondom het schaambeen ook pijn hebben aan de binnenkant van het bovenbeen of in hun lies. Voor sommigen voelt het dan net alsof iemand met een mes in het bot steekt. Wanneer u last heeft van pijn in uw onderrug kan het zijn dat u die ook voelt over uw hele bil, in uw lies en onderbeen. Pijn in het stuitje neemt toe als u gaat fietsen, zich omdraait in bed of als u erg moe bent.

Wanneer u te lang in een houding heeft gezeten of gestaan kunt u startpijn ervaren. Dit komt veel voor.