Tandverlies: waardoor ontstaat het en wat kun je eraan doen?

Geplaatst op

Een uit elkaar gevallen kunstgebit dat naar je lacht vanuit een glas. Een ingevallen, tandeloos gezicht. Uren in een tandartsstoel, in afwachting van dure implantaten. Als beelden als deze je de kriebels geven, wees dan gerust. Hoewel tandverlies vaak voorkomt, is het geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Tanden sterven geen natuurlijke dood – wij doden ze. Hoe doen we dat precies? In het kort, door ziekte of trauma.

Tandverlies door trauma

Als een onweerstaanbare kracht een onweerstaanbaar voorwerp raakt, dan begeeft er iets. Trauma kan van alles zijn, van een klap met een honkbal tot het bijten op een bevroren chocoladereep.

Je tanden zijn geweldige hulpmiddelen. Maar niet voor dingen als:

  • Het verwijderen van doppen, deksels of deksels
  • Het kraken van ijsblokjes, notendoppen of popcorn pitten
  • Kauwen op potloden of pennen
  • Het vasthouden van kleerhangers
  • Knopen losmaken of labels afscheuren
  • Draden doorknippen

Knijpen en knarsen – vaak als reactie op stress – kan ook te veel druk uitoefenen op je tanden. Het kan ook betekenen dat uw gebit niet in balans is. Beide verdienen je aandacht.

Tandverlies door ziekte

Tandplak – bacteriële ophoping van kleverig spul op je tanden – veroorzaakt tandbederf en kan leiden tot tandvleesontsteking, waardoor het tandvlees ontstoken raakt en ondersteunende weefsels zoals ligamenten en botten worden vernietigd. En met het verdwijnen van deze weefsels kunnen ook de tanden los gaan zitten en uiteindelijk verloren gaan. Slechte mondhygiëne en gebrek aan professionele zorg dragen hier in grote mate aan bij. Andere factoren waardoor je een groter risico loopt op tandvleesontsteking en mogelijk verlies van tanden zijn

  • Roken
  • Slechte voeding
  • Diabetes
  • Hypertensie
  • Artritis

De veranderende hormonen tijdens de zwangerschap kunnen ook de reactie van de vrouw op ziekten beïnvloeden. Het is dus extra belangrijk om tijdens de zwangerschap regelmatig professionele zorg te krijgen. Mensen met ontwikkelingsstoornissen en andere handicaps lopen ook een groter risico door de uitdagingen van de thuiszorg. Dit betekent dat verzorgers creatief moeten zijn bij het helpen met deze taak. Vroegtijdige parodontitis is een ander punt van zorg. Als een tandarts een patiënt jonger dan 40 jaar met tandvleesproblemen ziet, baart hem dat zorgen, omdat hij weet dat deze persoon er bijzonder vatbaar voor zal zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag verschillende interessante onderwerpen met je door.

Contactgegevens

Via info @ bekkenproblemen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden