Welke kosten van een bekken behandeling worden vergoed?

Geplaatst op

Welke behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering bij een bekken behandeling verschillen per zorgverzekeraar. Wanneer er bekkenfysiotherapie nodig is bijvoorbeeld is het goed om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bekkenfysiotherapie is een specialiteit binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapie helpt vrouwen en mannen  met hun problemen in de buik, de lage rug, de bekken en ook de bekkenbodem. Ook kinderen kunnen hier baat bij hebben. Een bekkenfysiotherapeut kan ook inwendig bij een vrouw een onderzoek doen. Hiervoor zijn ze bevoegd. 

Wanneer helpt bekkenfysiotherapie? 

Wanneer de bekkenbodemspieren niet meer goed werken kunnen ze voor verschillende klachten zorgen. Het kan gaan om pijn in de lage rug, pijn in de onderbuik of om een bekkeninstabiliteit. De klachten komen vaak doordat men vele jaren lang een slechte manier van bijvoorbeeld plassen heeft ontwikkeld. De klachten kunnen ontstaan na een periode van pijn of na een operatie. Zwangere vrouwen nemen vaak bekkenfysiotherapie uit voorzorg. Het voorkomt later bekkenpijn en bekkenbodemproblemen. 

De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut

Bij een eerste consult wordt gekeken naar de oorzaken van de klacht. Hierna kan gestart worden met de behandeling. Een behandeling kan uit verschillende zaken bestaan. Denk hier aan:

 

  • Het aanleren van een goede houding op het toilet
  • UItleg over de werking van de bekkenbodem
  • De bekkenbodemspieren herstellen
  • Het trainen van de spieren bij de lage rug en rondom de bekken
  • Een juiste houding aanleren bij het bukken, dragen en tillen gedurende de dag

Wat is de vergoeding? 

De vergoeding uit de basisverzekering is voor iedereen die ouder dan 18 is beperkt. Alleen bij urine incontinentie worden de eerst negen behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Om een vergoeding te krijgen is het nodig om een aanvullende verzekering te kiezen. Het is goed om alle zorgverzekeringen te vergelijken. De zorgverzekering vergelijken zorgt ervoor dat de verzekerde de premies kent van de aanvullende verzekering en ook op hoeveel behandelingen men recht heeft. Het is mogelijk om ieder jaar in december over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dan is het ook mogelijk om een aanvullend pakket af te sluiten. Gedurende het jaar is het niet mogelijk om over te stappen of om een aanvullend pakket te kiezen. Het wordt vergeleken met een brandend huis verzekeren. Voor de verzekeraar is het natuurlijk niet interessant om een verzekering aan te bieden waar direct gebruik van wordt gemaakt. Ze verzekeren het risico om gebruik te maken van het aanvullende pakket en wat erin zit. 

Overstappen van verzekeraar?

Het is dus mogelijk om één keer per jaar over te stappen naar een andere verzekering. Ook is het mogelijk om één keer per jaar een aanvullend pakket te kiezen. Is het nog niet zeker of de verzekerde gaat overstappen? Zeg dan toch de verzekering op. Het geeft de vrijheid om tot 1 februari alsnog over te stappen. Het kan een extra speelruimte geven om alsnog een aanvullende verzekering af te sluiten en ook om ergens anders de zorgverzekering af te sluiten. Het is wel prettig om iets langer de tijd te hebben om een keuze te maken. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag verschillende interessante onderwerpen met je door.

Contactgegevens

Via info @ bekkenproblemen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden