Gezondheid van botten en gewrichten

Geplaatst op

Een belangrijk onderdeel van de gezondheid heeft met het bewegingsapparaat en skelet van doen. Door de jaren heen kan er slijtage optreden aan botten. Met name de gewrichten zijn erg gevoelig aangezien deze voortdurend in beweging zijn. Wanneer slijtage grote vormen aanneemt spreekt men van artrose. Maar ook de botten kunnen het te verduren krijgen wanneer deze ontkalken, wat ook wel osteoporose wordt genoemd.

Artrose

Het gezond houden van gewrichten is belangrijk om prettig te leven. Deze complexe delen van het lichaam bestaan uit twee uiteinden van botten. Daaromheen bevindt zich zacht kraakbeen dat het beweegbare stuk verpakt. Een hoesje dat gevuld is met vloeistof maakt het bewegen soepel. Verder is er nog een ingewikkeld netwerk van ligamenten dat zorgt voor de gewenste bewegingen. Bij artrose beginnen de gewrichten van voornamelijk de handen, nek, knieën en heupen pijn te doen. Door op gezonde wijze te bewegen kan dit voorkomen worden. Het kraakbeen in het gewricht bezit namelijk niet over eigen bloedvaten waardoor het afhankelijk is van beweging om de vloeistof te laten circuleren. Daarom is het erg belangrijk om met beleid te blijven bewegen ondanks dat de gewrichten pijn doen.

Osteoporose

Een ander aspect van de gezondheid van botten wordt beïnvloed door osteoporose. Dit is het ontkalken van de beenderen waardoor deze uiteindelijk vele malen breekbaarder kunnen worden dan voorheen. Dit ontstaat wanneer het lichaam te weinig hormonen als testosteron en oestrogeen aanmaakt wat het afscheiden van calcium tegengaat. De botten dienen als buffervoorraad voor het calcium niveau in het bloed. Wanneer niveau te laag is zullen de botten ontkalken in een poging de te lage calcium concentratie te nivelleren. Regelmatig de botten belasten op een verantwoorde wijze en het innemen van voldoende calcium en vitamine D wat de opname ervan bevordert zijn goede manieren om botontkalking tegen te gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag verschillende interessante onderwerpen met je door.

Contactgegevens

Via info @ bekkenproblemen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden