Slijmbeursontsteking heup

Geplaatst op

Bursae, zijn kleine, geleiachtige zakken die zich door het hele lichaam bevinden, ook rond de schouder, elle boog, heup, knie en hiel. Ze bevatten een kleine hoeveelheid vocht en zijn gepositioneerd tussen botten en zachte weefsels en dienen als kussens om wrijving te verminderen. Bursitis is een ontsteking van het slijmbeurs. Er zijn twee grote bursae in de heup die meestal geïrriteerd en ontstoken raken. Eén slijmbeurs bedekt het benige punt van het heupbot, de grotere trochanter genaamd. Ontsteking van deze slijmbeurs wordt trochanteric bursitis genoemd. Een andere slijmbeurs, de iliopsoas slijmbeurs, bevindt zich aan de binnenkant (liezen) van de heup. Wanneer deze slijmbeurs ontstoken raakt, wordt de aandoening ook wel heupbursitis genoemd, maar de pijn bevindt zich in het liesgebied. Deze aandoening is niet zo gebruikelijk als trochanteric bursitis, maar wordt op een vergelijkbare manier behandeld.

Slijmbeursontsteking heup
Een slijmbeursontsteking in de heup omvat meestal de slijmbeurs die de trochanter van het femur bedekt, hoewel de iliopsoas bursa ook ontstoken kan raken.

Symptomen
Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking is pijn op het punt van de heup. De pijn strekt zich meestal uit naar de buitenkant van het dijgebied. In de vroege stadia wordt de pijn meestal omschreven als scherp en intens. Later kan de pijn worden en zich over een groter deel van de heup verspreiden. Doorgaans is de pijn ’s nachts erger, wanneer men op de aangedane heup ligt en wanneer men uit een stoel opstaat nadat hij een tijdje heeft gezeten. Het kan ook erger worden bij langdurig wandelen, traplopen of hurken.

Risicofactoren
Een slijmbeursontsteking in de heup kan iedereen treffen, maar komt vaker voor bij vrouwen en middelbare of oudere mensen. Het komt minder vaak voor bij jongere mensen en bij mannen. De volgende risicofactoren zijn geassocieerd met de ontwikkeling van heup bursitis.

  • Herhaalde stress (overmatig gebruik) letsel
  • Heupblessure
  • Ziekte van de wervelkolom
  • Beenlengte ongelijkheid
  • Reumatoïde artritis
  • Vorige operatie
  • Botsporen of kalkaanslag. Deze kunnen zich ontwikkelen binnen de pezen die spieren aan de trochanter hechten. Ze kunnen de slijmbeurs irriteren en ontstekingen veroorzaken.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag verschillende interessante onderwerpen met je door.

Contactgegevens

Via info @ bekkenproblemen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden