Wat is bekkenbodemfysiotherapie?

Geplaatst op

Bekkenbodemfysiotherapie is een behandelmethode waarbij de principes van de fysiotherapie worden gebruikt om de bekkenbodemspieren op een gestructureerde, effectieve en veilige manier te revalideren. Het doel van de behandeling is het verbeteren van de kracht en functie van de bekkenbodemspieren en het verlichten van pijn, zwakte en disfunctie in de spieren. Tijdens de behandeling heeft een ervaren fysiotherapeut via het rectum of de vagina toegang tot de spieren en voert hij manipulaties op de spieren uit om hun kracht en werking te verbeteren. De therapeut kan de spieren rekken als ze kort en samengetrokken zijn of weerstand bieden om de kracht te verbeteren als ze zwak en disfunctioneel zijn.

Wanneer wordt bekkenbodemfysiotherapie aanbevolen?

Bekkenbodemtherapie is gericht op de bekkenbodemspieren, ligamenten en bindweefsels, die allemaal samenwerken om de bekkenorganen te ondersteunen, bij te dragen aan seksuele opwinding en orgasme, en helpen bij de blaas- en darmcontrole. De weefsels zitten vast aan het bekken, het staartbeen en het heiligbeen en ondersteunen samen het urine- en voortplantingsstelsel, met inbegrip van de baarmoeder, de prostaat, de blaas, het rectum, de urinebuis en de vagina. Zij zorgen voor stabiliteit van het bekken en bevorderen de goede werking van de bekkenorganen, zoals de seksuele functie en de urinelozing, alsmede de lichaamshouding en de ademhaling. Wanneer bekkenspieren niet naar behoren werken, ontstaan pijn en klachten die het normale functioneren belemmeren.

Leestip: https://fysioclub.nl/mtc/locaties/fysiotherapie-doetinchem/

Wie heeft bekkenbodemfysiotherapie nodig?

Bekkenbodemfysiotherapie wordt aanbevolen als eerstelijns remedie voor veel aandoeningen van het bekkengebied. Zowel mannen als vrouwen met zwakte in de bekkenbodemspieren kunnen oefeningen doen om de bekkenbodem te versterken en de controle over blaas en darmen te verbeteren. Een arts zal een patiënt specifiek doorverwijzen voor de therapie als vermoed wordt dat de bekkenbodemdisfunctie een neuromusculaire oorzaak heeft. De disfunctie kan het gevolg zijn van veroudering, ziekte, bevalling, operatie of andere aandoeningen en kan samengaan met andere urogenitale problemen, zoals urine-incontinentie, ontlastingsincontinentie, blaasontledigingsproblemen en constipatie.

Patiënten worden doorverwezen voor bekkenbodemtherapie als ze last hebben van incontinentie, chronische bekkenpijn, pijnlijke geslachtsgemeenschap en problemen met de stoelgang of het plassen. Vrouwen kunnen bekkenbodemtherapeuten bezoeken voor de behandeling van endometriose of vaginisme, terwijl mannen kunnen worden behandeld voor premature ejaculatie en pijnlijke ejaculatie. Bekkenbodemoefeningen zijn gunstig voor vrouwen met een lager risico op vaginale prolaps, problemen met de stoelgang en de blaas, en vrouwen die herstellen na een bevalling. De behandeling helpt ook mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan om snel te herstellen, vermindert het risico op rectale prolaps en verbetert de controle over blaas en darmen.

Hoe werkt bekkenbodemfysiotherapie?

Bekkenbodemtherapie begint met een anamnese, waarin de chirurgische en medische voorgeschiedenis, medicatie, en seksuele, gynaecologische of obstetrische voorgeschiedenis worden opgenomen. Er wordt een grondig orthopedisch onderzoek uitgevoerd, met veel aandacht voor de lendenwervelkolom en heupen, het looppatroon en de lichaamshouding. De beoordeling omvat meestal een evaluatie van zowel de interne als de externe spieren, waarbij de patiënt vaak moet staan, lopen en zitten om de therapeut in staat te stellen eventuele bestaande houdings- of gewrichtsproblemen op te sporen die van invloed zijn op de bekkenbodemspieren.

De evaluatie helpt om te bepalen of de therapie geschikt is en begeleidt het opstellen van een geschikt zorgplan. En meestal hangt het soort therapie dat wordt aanbevolen af van de symptomen die worden ervaren. Zo kunnen bijvoorbeeld ontspannende en verlengende spieroefeningen nodig zijn om sommige symptomen te verlichten, terwijl in andere gevallen versterkende oefeningen aangewezen zijn.

Het uiteindelijke behandelplan kan dus het volgende omvatten:

Rek- of versterkingsoefeningen van de benen, romp of bekkenspieren.Ontspanningsoefeningen voor verkorte bekkenspieren.Onderwijs in zelfmanagement en preventie.Coördinatieoefeningen.Biofeedback voor ofwel ontspanning ofwel versterking van de bekkenspieren.Modaliteiten zoals ijs, warmte of elektrische stimulatie.

Door middel van een op maat gemaakt behandelplan manipuleert de fysiotherapeut de bekkenbodemspieren om hun kracht en functie te herstellen. Verkorte en verkrampte spieren worden bijvoorbeeld gestrekt om te ontspannen en zo de pijn in de bekkenbodem te verlichten die gepaard gaat met overmatig aanspannen en verkrampen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag verschillende interessante onderwerpen met je door.

Contactgegevens

Via info @ bekkenproblemen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden